دیجیتال برندینگ یا برندسازی دیجیتال چیست؟

قدرت دیجیتال: رازهای برندینگ موفق در دنیای آنلاین

مشتریان در مورد ما چه می گویند مهمتر از آن چیزی است که ما در مورد خودمان می گوییم. تلاش های برندسازی دیجیتال ما چیزهای زیادی را در مورد اینکه چه کسی هستیم و چه ارزشی را برای مشتریان بالقوه، مشتریان، شرکا، اعضا یا مصرف کنندگان خود ارائه می دهیم، بیان می کند.

فرد عادی ممکن است فکر کند که برندسازی دیجیتال بر روی لوگو یا طراحی وب سایت ما متمرکز است و چگونه بر درک مصرف کننده از برند ما تأثیر می گذارد. اما برندینگ بسیار پیچیده تر است و اکثر تصمیمات پس از تجربه برند شما در فضای دیجیتال گرفته می شود.

اما خوب است بدانید که امروزه حضور در کانال‌های ارتباطی نمی‌تواند به تنهایی ضامن موفقیت برند شما و به دست آوردن مشتریان جدید برای کسب و کارتان باشد و رسیدن به این هدف، نیازمند برنامه ریزی دقیق و اصولی است.

بریم سر اصل مطلب، جذب مشتریان جدید با توجه به حجم زیاد محتوا، اطلاعات و گزینه های موجود برای مخاطب هدف شما، بسیار دشوار شده است. باید به این نتیجه رسیده باشید که رویکرد سنتی بازاریابی دیگر کافی نیست.

شما باید درک کنید که برند دیجیتال شما چگونه بر احتمال خرید محصولات یا خدمات شما، پیوستن مخاطبان به سازمان شما، یا تبدیل شدن به شریک یا حامی مالی تأثیر می گذارد. به همین دلیل است که برندسازی دیجیتال برای کسب و کار شما مهم است. به خواندن ادامه دهید تا متوجه شوید که چگونه کار می کند.

در این مقاله موضوعات زیر بررسی می‌شود:

دیجیتال برندینگ

دیجیتال برندینگ چیست؟

مخاطبان شما زیر بمباران پیام های تبلیغاتی و بازاریابی قرار دارند که توانایی شما را برای ایجاد ارتباطی خاص مختل می کند. چیزی که شما را از رقبا متمایز می کند، داستان شما و نحوه ارائه آن در فضای دیجیتال است. برندسازی دیجیتال در مورد تثبیت داستان و حضور برند شما در فضای دیجیتال است. برندسازی دیجیتال کلید ایجاد ارتباطی معنادار با مخاطبان هدف شماست. این در مورد استفاده از پیشنهاد منحصر به فرد شما برای تمایز خود و محصولاتتان از رقبا است.

به طور خلاصه می‌توان گفت برندسازی دیجیتال یا دیجیتال برندینگ فرایند ساخت و ارتقا یک برند از طریق فضای دیجیتال و ابزارهای آن است.

حالا بیایید هر جزء را به اصطلاحات بازاریابی تجزیه و تحلیل کنیم.

هویت دیجیتال شما

برندسازی دیجیتال باید با ایده های سنتی ما در مورد برندسازی متفاوت باشد. یک برند نمی تواند فقط به ما بگوید که چه چیزی را نشان می دهد و سپس انتظار داشته باشد که ما آن را باور کنیم. یک برند باید ارزش های خود را زندگی کند و سپس آنها را از طریق برندسازی دیجیتال منتقل کند. دو ابزار قدرتمند که برای ساختن هویت دیجیتال شما استفاده می شود، بازاریابی محتوا و رسانه های اجتماعی هستند.

1. بازاریابی محتوا

وقتی از شما در مورد تربیت، انگیزه یا نحوه رسیدن به اهداف خاص سوال می شود، ممکن است خود را در حال تعریف یک داستان ببینید. داستانی در مورد چالش هایی که با آن روبرو شده اید و موانعی که بر آنها غلبه کرده اید. مهمتر از همه، چگونگی تأثیر آن چالش ها بر محصولاتی که ارائه می دهید یا خدمات و محصولاتی که توسعه داده اید. در واقع، این هویت شماست.

درک اینکه چگونه چالش هایی که با آنها روبرو شده اید به خواسته ها و نیازهای مخاطبان هدف شما مرتبط است، مهم است. بازاریابی محتوا به بهترین نحو برای ارائه محتوای مرتبط در مراحل مختلف سفر کاربر استفاده می شود که از طریق یک سری استراتژیک محتوا، محصول یا خدمات شما را به عنوان راه حل ارائه می دهد.

این نکته مهم است که ارائه ارزش فراتر از آنچه ارائه می دهید، بهترین راه برای شروع ساختن هویت شماست. تقویت پیشنهاد ارزش شما یا اینکه چرا شما از رقبا بهتر هستید، بهترین راه برای ادامه تعامل با مخاطبان هدف شماست.

2. رسانه های اجتماعی

تعامل شما در رسانه های اجتماعی، صدای برند شما را منتقل می کند. از به روز رسانی استاتوس یا وضعیت تا نحوه پاسخگویی به کامنت‌ها، همه نشان دهنده صدای برند شماست. فعالیت شما در رسانه های اجتماعی یک ابزار عالی برای ایجاد آگاهی است و می تواند برای شکل دادن به هویت شما مورد استفاده قرار گیرد.

اگر مطمئن نیستید که چگونه شروع کنید، با  سوشال لیسنینگ (گوش دادن به شبکه‌های اجتماعی) برای کمک به شکل دادن هویت دیجیتال خود شروع کنید. برای هدایت هویت دیجیتال خود، صحبت های مخاطبان را بررسی کنید. نیازی نیست هویت خود را بر اساس آنچه مخاطبان می خواهند تغییر دهید. شما باید نحوه صحبت کردن با مخاطبانتان را تغییر دهید و هویت شما با آن تجربه شکل خواهد گرفت.

رویت پذیری شما

1. کانال ارتباطی

دومین جزء برند دیجیتال شما، رویت پذیری شماست. تمام کانال ارتباطی را در نظر بگیرید که در آن مخاطب هدف شما در فضای دیجیتال با برند شما روبرو می شود. این شامل وب سایت شما، نتایج جستجوی آنلاین، شبکه های اجتماعی و سایت های نقد و بررسی می شود. طبیعتاً اولویت و تمرکز بر کانال‌های ارتباطی است که قابل کنترل است مانند وب‌سایت شما، اما تأثیرگذارترین کانال ارتباطی، کانال‌های غیرقابل کنترل است که همان رتبه‌بندی سایت شما هست.

2. تبلیغات دیجیتال

تبلیغات دیجیتال نیز به دیده شدن شما کمک می کند و به عنوان یک کانال ارتباطی قابل کنترل در نظر گرفته می شود. با یک کمپین تبلیغات دیجیتال قوی، می توانید کمپین های بسیار هدفمندی ایجاد کنید.

3. بهینه سازی موتور جستجو (سئو)

بخش مهمی از دیده شدن شما، نتایج موتور جستجوی مخاطبان شماست. قرار گرفتن در رتبه های بالای موتورهای جستجو نه تنها به افزایش دید شما کمک می کند، بلکه نشان می دهد که از نیازهای مخاطبان هدف خود آگاه هستید و رفتار جستجوی آنها را درک می کنید. نتایج موتور جستجو همچنین باعث ایجاد اعتبار می شوند زیرا بسیاری از مصرف کنندگان بر این باورند که اگر برندی در اولین موقعیت نتایج موتور جستجوی آنها نمایش داده شود، باید بسیار معتبر باشد.

اعتبار شما

ایجاد اعتبار شما ممکن است سال ها طول بکشد، اما خراب شدن آن تنها چند ثانیه زمان می برد. برای محافظت از اعتبار خود، مهم است که به طور فعال چرخه بازخورد با مخاطبان هدف خود ایجاد کنید. یک برند دیجیتال به درستی تثبیت شده می تواند از تمام کانال‌های ارتباطی برای جمع آوری بازخورد استفاده کند که به نوبه خود باعث افزایش اعتبار می‌شود.

تعاملات اجتماعی نیز به اعتبار شما کمک می کند. هنگام استفاده از تعاملات اجتماعی برای برندسازی دیجیتال، باید تجربه کلی کاربر را در نظر داشته باشیم و بر شفافیت و اعتماد تمرکز کنیم. اگر به دنبال کنندگان خود توجه داشته باشید و به طور واقعی پاسخ دهید، به طور طبیعی اعتبار خود را افزایش خواهید داد.

برندسازی دیجیتال در مقابل برندسازی سنتی

برای هر شرکتی، به کارگیری هر دو روش برندسازی دیجیتال و سنتی برای محصولات و خدماتی که ارائه می شود، مهم است.

برندسازی سنتی به طور معمول از ترکیبی از رسانه های فیزیکی از جمله رسانه های چاپی مانند مجلات و تبلیغات روزنامه، همراه با بیلبوردها و سایر ابزار بازاریابی استفاده می کند.

برندسازی دیجیتال شامل ایجاد صدای برند، لحن و سبک ثابت در کل محتوای آنلاین، از جمله ابزارهای بازاریابی تعاملی، محتوای ویدیویی، صفحات فرود، تبلیغات ویدیویی، محتوای رسانه های اجتماعی و موارد دیگر است.

در حالی که تکنیک های برندسازی سنتی از تبلیغات فیزیکی برای جلب توجه مخاطب هدف خود استفاده می کنند، برندسازی دیجیتال برای ملاقات با مخاطب هدف خود در فضاهای آنلاین که قبلاً در آنجا وقت می گذرانند، کار می کند.

تفاوت بین برندسازی دیجیتال و بازاریابی دیجیتال چیست؟

ممکن است در برخی موارد، اصطلاحات برندسازی دیجیتال و بازاریابی دیجیتال به جای هم استفاده شوند، اما درک تفاوت این دو مهم است.

برندسازی دیجیتال نحوه ارائه شرکت شما به بازار است و شامل تصویر آنلاین، صدا، لحن، زبان و درک مشتری از شما می شود.

برعکس، بازاریابی دیجیتال به تبلیغ برند شما از طریق تبلیغات و تلاش های بازاریابی هدفمند اشاره دارد. داشتن یک برنامه برندسازی دیجیتال قوی قبل از شروع فرآیند بازاریابی دیجیتال کلیدی است، زیرا می خواهید انسجامی را در کل محتوای آنلاین برند خود ایجاد کنید.

نقش دیجیتال مارکتینگ در دیجیتال برندینگ چیست؟

برای بررسی نقش دیجیتال مارکتینگ در برندسازی دیجیتال باید در ابتدا به بررسی هدف دیجیتال برندینگ بپردازیم. به طور خلاصه می‌توان گفت هدف از دیجیتال برندینگ، ساخت یک هویت برند قوی، پایدار و قابل تشخیص و شناسایی از سمت مشتریان است، که این کار از طریق ساخت و ارتقا برند از طریق کانال‌های دیجیتال صورت می‌گیرد.

یکی از مهم‌ترین ابزارها برای رسیدن به این هدف، استفاده از تکنیک‌های دیجیتال مارکتینگ است. این روش‌ها در بسیاری از موارد نقش اساسی ایفا می‌کنند که از جمله مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

1. کمک به افزایش دیده شدن برند توسط مخاطب و مشتریان

یکی از اصلی‌ترین اهداف دیجیتال مارکتینگ، کمک به دیده شدن برند در فضای آنلاین و دیجیتال می‌باشد. همان طور که می‌دانید امروزه فضای دیجیتال جایگاه بسیار بالایی در زندگی افراد مختلف داشته و تاثیر بسیاری بر روی تصمیم گیری افراد در موضوعات مختلف دارد؛ به همین دلیل امروزه استفاده از خدماتی مانند تبلیغات آنلاین، تبلیغات گوگل ادز و یا سئو سایت، برای بسیاری از کسب و کارها لازم و ضروری می‌باشد.

این افزایش دیده شدن برند در فضای دیجیتال و در دسترس بوده آن در تمامی کانال‌ها، نقش مهمی در به یاد ماندن برند در ذهن مشتری و در نتیجه افزایش آگاهی از برند در بین مخاطبین شما دارد.

2. افزایش شهرت برند به کمک دیجیتال مارکتینگ

امروزه پلتفرم‌ها و شبکه‌های اجتماعی مختلف، ابزارهای قدرتمندی برای ارتباط با مشتری و ساخت روابط قوی با آن‌ها هستند. شما می‌توانید با انجام اقداماتی مانند تهیه محتوای ارزشمند و مفید، پاسخ به سوالات مشتریان در فضای مجازی و هم‌چنین برقراری ارتباط با دنبال کنندگانتان در فضای مجازی می‌تواند شما را به عنوان متخصص در صنعت خودتان به مخاطبین معرفی کرده، و در مرور زمان باعث افزایش اعتماد مشتریان به شما شده و  در نتیجه افزایش شهرت برند شما در فضای مجازی شود.

3. ایجاد یکپارچگی در کانال‌های مختلف

ایجاد یکپارچگی در تمامی راه‌های ارتباطی شما با مخاطب، کلید ایجاد یک هویت برند قدرتمند است، که ابزار رسیدن به این هدف در دیجیتال برندینگ، دیجیتال مارکتینگ است.

یک استراتژی دیجیتال ماکتینگ حرفه‌ای به شما این امکان را می‌دهد تا پیام خود را در تمامی کانال‌ها مانند شبکه‌های اجتماعی، وب سایت، ایمیل و … به درستی به مخاطب انتقال داده و تصویر برند مورد نظر خود را در ذهن مخاطبین خود ایجاد کنید.

4. جذب مخاطب هدف با کمک دیجیتال مارکتینگ

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های دیجیتال مارکتینگ که می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر روی برندسازی در فضای دیجیتال داشته باشد، امکان جذب مخاطب هدف است. اقداماتی مانند تبلیغات در فضای مجازی، ایمیل مارکتینگ و … این امکان را به شما می‌دهد تا مخاطب هدفتان را بر پایه فاکتورهایی مانند سن، جنسیت، علاقه، مکان زندگی و… به درستی جذب کنید.

برندسازی دیجیتال

دیجیتال برندینگ چه مزایایی دارد؟

برندسازی دیجیتال در دنیای آنلاین بسیار ضروری است و برای تیم بازاریابی شما درک اهمیت اولویت بندی استراتژی برندسازی دیجیتال کلیدی است.

مزایای برندسازی دیجیتال عبارتند از:

افزایش آگاهی از برند: هر بار که اعضای بازار هدف شما، برند شما را به صورت آنلاین می بینند، اعتماد آنها به برند شما افزایش می یابد.

ایجاد یک هویت برند قوی: هنگامی که استراتژی های برندسازی دیجیتال را اجرا می کنید، می توانید به بازار هدف خود کمک کنید تا صدای برند و اولویت های شما را درک کنند و یک هویت برند قوی ایجاد کنید که برای مشتریان قابل شناسایی باشد.

متمایز شدن از رقبا: با گسترش هر روزه برندها در فضای دیجیتال، لازم است تا تمام تلاشتان را برای حفظ جایگاه و مشتریان خود در فضای دیجیتال به کار بگیرید. با کمک دیجیتال برندینگ و ساخت یک برند قدرتمند در فضای آنلاین، می‌توانید جایگاه خودتان را در میان رقبایتان حفظ کرده و از عرصه رقابت خارج نشوید. با برندسازی دیجیتال، شما می توانید داده های لحظه ای دریافت کنید که به شما امکان می دهد استراتژی خود را بر اساس آنچه برای بازار هدف شما کار می کند، تنظیم کنید. این بدان معناست که فرصت مطالعه دقیق داده ها و متمایز شدن از مشتریان بالقوه خود را دارید.

بهبود وفاداری و اعتماد مشتری: هنگامی که مشتریان شما را به صورت آنلاین می بینند که لحن و صدای ثابتی ارائه می دهید، قادر خواهید بود با آنها اعتماد ایجاد کنید زیرا آنها ثبات برند شما را در طول زمان مشاهده می کنند. با کمک دیجیتال برندینگ و ارتقا کسب و کارتان در فضای آنلاین، می‌توانید اعتماد مشتریانتان به خودتان را افزایش دهید؛ هر چقدر که اعتماد مخاطبینتان به شما افزایش پیدا کند، احتمال تبدیل آن‌ها به مشتریان و مشتریان وفادار بیشتر شده و در نتیجه در آمد بیشتری نصیب شما می‌شود.

مراحل برند سازی دیجیتال

همان طور که گفته شد در طی فرایند دیجیتال برندینگ سعی می‌شود تا یک هویت یکپارچه از برند به مخاطبین انتقال پیدا کرده، تصویر مناسبی از برند در ذهن مشتریان نقش ببندد و با استفاده از متدهای مختلف به افزایش آگاهی از برند در بین مخاطبین کمک کرد. اما برای رسیدن به این اهداف باید مراحل مختلفی را در زمینه برندسازی و دیجیتال مارکتینگ طی کرد که در ادامه این مقاله به بررسی این مراحل خواهیم پرداخت.

1. ایجاد دستورالعمل های دیجیتال برند

تیم شما باید نشان دهد که برند شما در همه پلتفرم ها منسجم است و توسعه دستورالعمل های برند دیجیتال می تواند اطمینان حاصل کند که همه در یک صفحه هستند. ایجاد راهنماهای برند دیجیتال می تواند به تیم برندسازی و بازاریابی شما کمک کند تا صدا، لحن، واژگان و سبکی را که برای ارائه درک درستی از آنچه برند شما ارائه می دهد به مخاطب هدف خود نیاز دارند، درک کنند.

2. طراحی یک لوگوی به یاد ماندنی

لوگوی برند شما نمادی است که مشتریان در نهایت آن را به عنوان نشانه ای از برند شما بدون نیاز به دیدن نام برند تشخیص می دهند. هنگامی که به لوگوی خود می رسید، آن را ساده نگه دارید. در محدوده دستورالعمل های برند دیجیتال خود، از جمله دستورالعمل های پالت رنگ خود بمانید و برای ایجاد لوگویی که ارزش های برند شما را به مخاطب هدف شما منتقل کند، تلاش کنید.

3. طراحی وب سایت

وب‌سایت یک برند عمدتاً مرکز حضور دیجیتالی آن برند است. باید ظاهری جذاب، کاربرپسند و سازگار با موبایل و مطابق با هویت برند باشد. فرقی نمی کند که فروشگاه دیجیتال باشید یا به مشتریان خود اطلاعات بیشتری در مورد خدمات خود ارائه دهید، وب سایت شما باید واضح و آسان برای استفاده باشد. استفاده از فضای خالی زیاد، فونت و تصاویر مناسب و متن خوانا، همگی می‌توانند به مخاطبان هدف شما کمک کنند تا بهترین استفاده را از وب سایت شما ببرند. برای خدمات طراحی وب سایت می توانید با کارشناسان میم برندینگ در تماس باشید.

4. سرمایه گذاری در سئو

بهینه سازی موتور جستجو (SEO) مجموعه ای از بهترین شیوه‌هایی است که به وب سایت ها کمک می کند تا زمانی که مشتریان بالقوه از عبارات جستجو مرتبط با کسب و کار شما استفاده می کنند، در صفحه نتایج موتور جستجو (SERP) ظاهر شوند. اکثر مردم هنگام استفاده از موتور جستجو تنها چند گزینه اول را در نظر می گیرند و این کلیدی است که وب سایت شما در رتبه های بالای نتایج جستجو قرار گیرد. در واقع، 53٪ از ترافیک وب از جستجوی ارگانیک به دست می آید، که اهمیت سرمایه گذاری در سئوی سایت را برجسته می کند.

انجام تحقیقات کلیدواژه، که به معنای یادگیری بیشتر در مورد آنچه که بازار هدف شما به دنبال آن است و بهینه سازی وب سایت شما برای ارائه اطلاعات بیشتر در مورد موضوعات کلیدی است، می تواند به دیده شدن بیشتر کسب و کار شما برای مشتریان بالقوه کمک کند. قرار دادن عبارات کلیدی جستجو در عناوین سایت شما، تلاش برای آسان کردن پیمایش سایت برای مشتریان و اطمینان از پاسخگویی سریع صفحه شما، همگی عواملی هستند که می توانند به بهبود رتبه موتور جستجوی وب سایت شما کمک کنند. برای خدمات سئو نیز با کارشناسان سئو میم برندینگ در تماس باشید.

5. ایجاد کمپین های رسانه های اجتماعی

یادگیری اینکه مخاطب هدف شما به صورت آنلاین در کجا حضور دارد، مهم است. هنگامی که پلتفرم (های) رسانه اجتماعی مورد علاقه بازار خود را بشناسید، قادر خواهید بود محتوای جذاب ارسال کنید، تبلیغات پولی ایجاد کنید و از طریق نظرات با کاربران تعامل داشته باشید.  هنگامی که با مخاطب خود در شبکه های اجتماعی تعامل می کنید، سایر بینندگان متوجه می شوند که شما چقدر با مشتریان خود رفتار خوبی دارید و می توانید شخصیت برند خود را به نمایش بگذارید و حتی در ابتدای آشنایی با برندتان، به آنها حس اعتماد نسبت به برند خود بدهید.

6. ایمیل مارکتینگ

ارسال ایمیل‌های با ارزش به مشتریان برند، شامل خبرنامه، اعلان محصولات، تخفیفات و پیام‌های هدفمند دیگر، به بهبود ارتباط با مشتریان نیز کمک می‌کند. بازاریابی مستقیم ایمیل فرصتی را برای صحبت مستقیم با افرادی فراهم می کند که علاقه خود را به برند شما نشان داده اند. استفاده از فراخوان به اقدام (CTA) در وب سایت شما به شما امکان می دهد لیدها را به مشتری تبدیل کنید.

7. تولید محتوای جذاب

تولید محتوای جذاب و مهیج می‌تواند به مخاطب هدف شما در شناخت برندتان کمک کند. بسیاری از برندهای، محتوایی را به اشتراک می‌گذارند که برای مخاطبانشان مرتبط است، حتی اگر مستقیماً محصولاتشان را تبلیغ نکند. از طریق وبلاگ خود، می‌توانید موضوعات مرتبط با صنعت را توضیح دهید و از رسانه‌های بصری مانند عکس، فیلم و اینفوگرافیک برای ایجاد اعتماد با مخاطبان خود و کمک به موتورهای جستجو برای درک بهتر وب‌سایتتان استفاده کنید.

8. سرمایه‌گذاری روی تبلیغات پولی

همانطور که گفتیم، اینترنت پر سر و صداتر از همیشه است. استفاده از تبلیغات پولی مانند تبلیغات شبکه‌های اجتماعی و تبلیغات گوگل می‌تواند به شما کمک کند برند خود را جلوی مخاطبان هدف قرار دهید. تبلیغات کلیکی گوگل یا سرچ ادز گوگل باعث بیشتر دیده شدن برند و افزایش آگاهی از برند نیز می شود. در تبلیغات ریتارگتینگ این موضوع بیشتر ملموس می شود و در ذهن مخاطب می ماند. 

آژانس هوشمند میم برندینگ خدمات گوگل ادز را نیز به شما عزیزان ارائه می دهد.

نتیجه‌گیری

دیجیتالی کردن برند، صرف نظر از اینکه شما فردی هستید که به دنبال کسب درآمد از تخصص خود هستید یا سازمانی هستید که می خواهید مخاطب خود را تبدیل به مشتری کنید، باید در اولویت قرار گیرد. برندسازی دیجیتال هویت، دیده شدن و اعتبار یک کسب و کار در میان مصرف کنندگانی است که به صورت آنلاین آن کسب و کار را کشف می کنند، با آن ارتباط برقرار می کنند و با آن تعامل دارند. ما، به عنوان صاحبان مشاغل، بازاریابان یا افرادی که به دنبال ایجاد مخاطب هستیم، همگی باید روی ایجاد یک برند دیجیتال قوی تمرکز کنیم، زیرا در نهایت، کسب و کار ما به آن بستگی دارد.

از جمله مهم‌ترین خدمات آژانس میم برندینگ، طراحی هویت برند و خدمات طراحی برند بوک می‌باشد؛ شما می‌توانید برای دریافت مشاوره دیجیتال برندینگ و طراحی هویت بصری با شماره تلفن 09336274505 تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا