زمان توقف یا Dwell Time چیست و چه اهمیتی در سئو دارد؟

زمان حضور کاربر (Dwell Time) در سئو به مدت زمانی گفته می‌شود که کاربران پس از کلیک بر روی نتایج جستجو، در آن صفحه باقی می‌مانند قبل از اینکه به صفحه نتایج موتور جستجو (SERP) برگردند. این معیاری از مدت زمان ماندن کاربر در یک صفحه است، یعنی از زمانی که روی نتیجه‌ای از جستجو کلیک می‌کند تا زمانی که از آن صفحه خارج می‌شود.

فرض کنید به دنبال «دستور تهیه پِستو خانگی» می‌گردید. روی اولین نتیجه ارگانیکی که می‌بینید کلیک می‌کنید. وارد  مقاله‌ای با ساختار نامناسب می‌شوید که قبل از رسیدن به دستور غذا، مقدمه‌ای طولانی و شخصی دارد. همچنین پر از تبلیغات است. بعد از تنها ۱۰ ثانیه به صفحه نتایج جستجو (SERP) برمی‌گردید. در این حالت، زمان توقف (Dwell Time) ۱۰ ثانیه است.

سپس به سراغ مقاله دیگری با دستور غذا می‌روید. این مقاله به راحتی قابل فهم و کاربردی است. از این دستور استفاده می‌کنید و بیش از پنج دقیقه در آن صفحه می‌مانید. در اینجا زمان توقف بسیار بیشتر است.

زمان حضور کاربر، یک عامل تأیید شده برای رتبه‌بندی گوگل نیست. اما می‌تواند به شما در اندازه‌گیری میزان علاقه کاربران به صفحات‌تان کمک کند. بیایید در ادامه رابطه زمان توقف با سئو را بررسی کنیم. سپس به شما نشان خواهیم داد که چگونه زمان توقف خود را محاسبه و افزایش دهید.

در این مقاله موضوعات زیر بررسی می‌شود:

معنی dwell

آیا زمان توقف کاربر (Dwell Time) یک فاکتور رتبه‌بندی است؟

در سال ۲۰۱۱ موتور جستجوی بینگ برای اولین بار از زمان توقف به عنوان «علامتی که ما آن را زیر نظر داریم» برای تعیین کیفیت محتوا یاد کرد. اما آیا زمان حضور کاربر یک فاکتور رتبه‌بندی برای گوگل محسوب می‌شود؟ به نظر نمی‌رسد چنین باشد.

برخی از متخصصان سئو بر این باورند که زمان توقف بر رتبه‌بندی تأثیر می‌گذارد، زیرا گوگل اشاره کرده است که این عامل می‌تواند بر الگوریتم‌های یادگیری ماشین تأثیر بگذارد. اما هیچ مدرک قطعی برای این موضوع وجود ندارد. در واقع، گری ایلیز از گوگل در پرسش و پاسخ ردیت در سال ۲۰۱۹ گفت که «زمان توقف عموما یک چرند ساخته شده است» و «جستجو بسیار ساده‌تر از آن چیزی است که مردم فکر می‌کنند.» موضوع این است که زمان توقف پایین لزوماً به معنای کیفیت پایین محتوا یا عدم رضایت کاربر نیست. برای مثال، کاربران ممکن است اطلاعات مورد نیاز خود را در بالای صفحه پیدا کنند و به سرعت به صفحه نتایج جستجو (SERP) برگردند. این یعنی صفحه وظیفه خود را به درستی انجام داده و کاملاً با هدف جستجوی کاربر (دلیلی که باعث جستجو می‌شود) مطابقت داشته است. که همان چیزی است که گوگل می‌خواهد اتفاق بیفتد. بنابراین، زمان توقف به احتمال زیاد یک فاکتور رتبه‌بندی مستقیم نیست.

با این حال، زمان توقف همچنان می‌تواند بینشی در مورد کاربران شما ارائه دهد. اگر کاربران تمایل داشته باشند برای مدت طولانی‌تری در صفحات شما باقی بمانند، ممکن است به این معنی باشد که محتوای شما را جذاب می‌دانند. اما زمان توقف پایین و مداوم می‌تواند به معنای وجود مشکلات اساسی باشد که باعث خروج کاربران از صفحات شما می‌شود.

تفاوت Bounce rate و Dwell time و Time On Page چیست؟

معنای زمان حضور کاربر را بسیاری از افراد با مفاهیمی شبیه  bounce rate  یا  time on page اشتباه می‌گیرند. اما این سه مفهوم کاملا متفاوت هستند.

هر سه معیار به نوعی میزان تعامل کاربر را اندازه‌گیری می‌کنند. اما bounce rate و  time on page با زمان حضور کاربر تفاوت دارند زیرا نشان نمی‌دهند که آیا کاربر به صفحه نتایج جستجو (SERP) برگشته است یا خیر.

Bounce Rate

زمانی اتفاق می‌افتد که بازدیدکننده وارد صفحه‌ای می‌شود و کمتر از ۱۰ ثانیه در آن می‌ماند و/یا قبل از کلیک کردن بر روی هر چیزی یا تعامل با صفحه، آن را ترک می‌کند. به عبارت دیگر، نرخ پرش جلساتی را اندازه‌گیری می‌کند که در آن‌ها کاربر با صفحه وب تعامل نداشته است.

Time on Page

به مدت زمانی گفته می‌شود که کاربر قبل از رفتن به جای دیگری (صفحه دیگر در وب‌سایت شما یا یک صفحه خارجی) در یک صفحه می‌ماند. این معیار با دو کلیک تعیین می‌شود – کلیک کاربر برای ورود به صفحه وب و کلیک کاربر برای خروج از آن صفحه.

زمان توقف کاربر را چگونه محاسبه کنیم؟

چون زمان توقف می‌تواند نشانگر تعامل مخاطب باشد، احتمالا کنجکاوید که بدانید چگونه این فاکتور را بسنجید. حقیقت این است که فرمول محاسبه‌ی مستقیم زمان توقف وجود ندارد.

با این حال، می‌توانید به‌عنوان راه‌حل جایگزین، از معیار «میانگین مدت زمان جلسه» در گوگل آنالیتیکس استفاده کنید. این معیار به میانگین زمانی که کاربر پس از فرود آمدن روی یک صفحه، در کل سایت شما می‌گذراند، اشاره دارد. توجه مهم: این یک اندازه‌گیری دقیق از زمان توقف نیست. «میانگین مدت زمان جلسه» کل زمانی را که کاربر در کل سایت می‌گذراند اندازه‌گیری می‌کند، نه فقط یک صفحه. همچنین به ما نمی‌گوید که کاربران چه زمانی به صفحه نتایج جستجو (SERP) برمی‌گردند.

با این حال، درک اینکه کاربران چقدر در سایت شما می‌مانند می‌تواند نشانگر سطح تعامل آن‌ها باشد.

برای شروع، وارد حساب کاربری گوگل آنالیتیکس خود شوید.

سپس در قسمت Behavior، به Site Content و Landing Pages کلیک کنید.

روی Add Segment کلیک کنید.

سپس، تیک کنار “ترافیک ارگانیک” (Organic Traffic) را بزنید. روی “اعمال” (Apply) کلیک کنید. به این ترتیب، می‌توانید به طور خاص داده‌های ترافیک ارگانیک (یعنی نتایج جستجوی غیرپرداخت شده) را بررسی کنید.

سپس ستونی با عنوان «میانگین مدت زمان جلسه» (Avg. Session Duration) مشاهده خواهید کرد.

همانطور که در مورد هر معیاری صادق است، «میانگین مدت زمان جلسه» به شما امکان می‌دهد تا موارد موثر و غیر موثر را تشخیص دهید. فرض کنید به «میانگین مدت زمان جلسه» در صفحات مختلف نگاه می‌کنید. یک صفحه با مدت زمان چهار دقیقه برجسته می‌شود. تمام صفحات دیگر مدت زمانی کمتر از دو دقیقه دارند. به صفحه‌ای با مدت زمان بالاتر نگاهی بیندازید. چه تفاوتی دارد؟ شاید متن بیشتری دارد، از تصاویر سفارشی استفاده می‌کند یا یک ویدیو را در خود جای داده است. اینها چند راهی هستند که می‌توان با استفاده از آنها زمان توقف را افزایش داد. برای کسب اطلاعات بیشتر ادامه مطلب را بخوانید.

چگونه زمان حضور کاربر یا Dwell time را افزایش دهیم؟

ذکر شد که اهمیت زمان توقف (Dwell Time) برای رتبه‌بندی موتورهای جستجو هنوز به طور قطع مشخص نیست، اما اینکه افراد زمان بیشتری را در صفحات شما سپری کنند، به هر حال یک اتفاق مثبت است. در اینجا چند روش برای افزایش زمان توقف و ترغیب بازدیدکنندگان به ماندن بیشتر در وب‌سایت شما آورده شده است:

1. هدف جستجو کاربر را در نظر بگیرید.

هدف جستجو (Search Intent) دلیلی است که کاربر برای تایپ کردن چیزی در موتور جستجو دارد. اگر صفحه شما اطلاعاتی را که کاربر به دنبال آن است ارائه ندهد، احتمال کمتری وجود دارد که کاربر روی صفحه شما باقی بماند. به همین دلیل، همیشه باید به آنچه کاربران می‌خواهند فکر کنید و تمام تلاش خود را به کار بگیرید تا به آن‌ها کمک کنید از طریق محتوای خود به اهدافشان برسند.

با هدف رفتن به یک سایت خاص Navigational: کاربران می‌خواهند یک صفحه خاص را پیدا کنند (به عنوان مثال، «ورود به کنسول جستجوی گوگل»).

با هدف کسب اطلاع Informational: کاربران به دنبال اطلاعاتی در مورد چیزی هستند (به عنوان مثال، «زمان توقف چیست؟»).

با هدف مقایسه و راهنمایی Commercial: کاربران می‌خواهند قبل از خرید تحقیق کنند (به عنوان مثال، «بهترین استخر بادی»).

با هدف اقدام Transactional: کاربران می‌خواهند یک اقدام را تکمیل کنند یا خریدی انجام دهند (به عنوان مثال، «خرید غذای سگ»).

2. تولید محتوای طولانی‌تر (و با کیفیت‌تر)

کاملا منطقی به نظر می‌رسد که اگر محتوای بیشتری در صفحه قرار دهید، افراد زمان بیشتری را صرف خواندن آن خواهند کرد. در نتیجه، زمان توقف افزایش می‌یابد. البته، این فقط کمیت نیست که اهمیت دارد. کیفیت محتوا نیز حیاتی است. اگر کاربران یک یا دو پاراگراف از محتوای بی‌کیفیت را بخوانند، احتمالاً از صفحه خارج می‌شوند.

3. اولویت قرار دادن تجربه کاربری

گوگل صفحاتی را که اولویت را بر تجربه کاربری (User Experience) می‌گذارند، ترجیح می‌دهد. بنابراین شما باید هم به عوامل سئوی درون صفحه‌ای (مانند محتوای بهینه‌سازی‌شده برای موتورهای جستجو) و هم عوامل سئوی فنی (مانند سرعت صفحه) توجه داشته باشید.

در اینجا چند روش برای بهبود خوانایی و تجربه کلی صفحه آورده شده است:

محتوای قابل اسکن: محتوا را با عناوین و زیرعنوان‌ها فرمت‌بندی کنید. محتویات بدنه را با بولت‌ پوینت‌ها، لیست‌ها و پاراگراف‌های کوتاه سازماندهی کنید.

سرعت بارگذاری: مطمئن شوید که محتوای اصلی صفحه وب شما ظرف 2.5 ثانیه یا کمتر بارگذاری می‌شود.

سازگاری با مرورگر: با تست کردن سایت خود در مرورگرهای سافاری، فایرفاکس، کروم و اپرا بررسی کنید که آیا سایت شما به درستی بارگذاری می‌شود یا خیر.

ناوبری: با نوارهای ناوبری واضح، پیدا کردن آنچه کاربران به دنبال آن هستند را آسان کنید.

سئوی فنی: با ابزاری مانند Site Audit، زمان بارگذاری صفحه را کنترل کنید، کد و نشانه‌گذاری سایت خود را بررسی کنید و سایر مشکلات را بررسی کنید.
ایجاد صفحات سازگار با موبایل: هر صفحه وب نیز باید یک نسخه سازگار با موبایل داشته باشد.

4. محتوا را جذاب و تعاملی کنید.

برای بهبود زمان توقف، لازم است محتوای صفحه وب خود را تجزیه و تحلیل کنید تا ببینید چه چیزی کار می کند و چه چیزی کار نمی کند.

کلید جذاب‌تر کردن محتوای شما این است که به کاربران دلیلی برای ماندن بیشتر در صفحه بدهید، حتی پس از اینکه به سوال اصلی آنها پاسخ دادید.

برای مثال، فرض کنید صفحه‌ای در مورد «هر چند وقت باید روغن ماشینم را عوض کنم؟» نوشته‌اید. از لحاظ فنی، می‌توانید به این سوال در همان ابتدای صفحه با یک جمله پاسخ دهید. اما می‌توانید با روش‌های زیر ارزش بیشتری به کاربر ارائه دهید:

  • شامل جزئیات هزینه بر اساس نوع خودرو باشید.
  • به کاربران در مورد مشکلات رایجی که در صورت عدم تعویض روغن خودرو رخ می‌دهد، هشدار دهید.
  • یک نمودار اضافه کنید که برنامه نگهداری سالانه راننده معمولی را پوشش دهد.

و غیره…

در اینجا چند نمونه دیگر از نحوه نگه داشتن کاربران در صفحه برای مدت طولانی‌تر آورده شده است:

  • تصاویر مفیدی مانند اسکرین شات، تصاویر و اینفوگرافیک ارائه دهید.
  • ویدیوهای مرتبطی را جاسازی کنید که باعث شود بازدیدکنندگان زمان بیشتری را در صفحه شما بگذرانند.
  • با مثال‌های خاص زمینه بیشتری ارائه دهید.
  • سرعت صفحه را بهبود بخشید تا کاربران قبل از بارگذاری صفحه‌تان به SERP برنگردند.
  • به بازدیدکنندگان خود اجازه دهید با شما تعامل داشته باشند (از طریق نظرات، رتبه‌بندی و غیره).

نتیجه‌گیری:

پس عوامل متعددی بر زمان حضور کاربر تاثیر می‌گذارند، از جمله کیفیت و مرتبط بودن محتوا، تجربه کاربری و سرعت صفحه. با بهبود این عوامل می‌توانید زمان حضور کاربر را افزایش داده و رتبه سئوی خود را ارتقا دهید. با پیروی از این نکات، می‌توانید زمان حضور کاربر را افزایش داده و رتبه سئوی خود را ارتقا دهید.

به یاد داشته باشید که زمان حضور کاربر فقط یکی از فاکتورهای رتبه‌بندی گوگل است. برای دستیابی به بهترین نتایج، باید سایر فاکتورهای سئو مانند ساختار سئوی صفحه، بک لینک‌ها و سیگنال‌های اجتماعی را نیز در نظر بگیرید.

همچنین شما می‌توانید برای مشاوره کلیه خدمات طراحی سایت و خدمات سئو با مشاوران میم برندینگ با شماره تلفن 09336274505 در تماس باشید.

منابع استفاده شده در مطلب:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا