با مطالعه این مقاله، دانش خود را در مورد صفحات یتیم ارتقا میدهید و یاد میگیرید که چگونه این صفحات را مدیریت کنید تا سئوی وبسایت خود را بهبود ببخشید. در این مقاله موضوعات زیر بررسی میشود:
صفحات یتیم (Orphan Pages) چیست؟
صفحات یتیم، صفحاتی از وبسایت شما هستند که از هیچ جای دیگر سایت به آنها لینکی داده نشده است. آنها را میتوان مانند جزیرههای کوچکی در نظر گرفت که از بخش اصلی وبسایت شما جدا افتادهاند.
تأثیر صفحات یتیم بر سئو (SEO)
صفحات یتیم میتوانند پیامدهای ناخواستهای برای وبسایت شما داشته باشند. سه مشکل اصلی ناشی از وجود این صفحات عبارتند از:
1. ایندکس نشدن صفحه (Crawling and Indexing)
از آنجایی که هیچ لینکی به صفحات یتیم وجود ندارد، خزندههای موتورهای جستجو مسیر مشخصی برای رسیدن به آنها ندارند. اگر این خزندهها نتوانند به صفحهای دسترسی پیدا کنند، نمیتوانند آن را بررسی (Crawl) یا ایندکس (Index) کنند. در نتیجه، صفحهی یتیم در نتایج جستجو ظاهر نمیشود.
با این حال، خزندههای موتورهای جستجو همچنین به نقشه سایت XML شما که فهرستی از تمام صفحات وبسایت است، مراجعه میکنند. بنابراین، به صورت تئوری، حتی اگر به صفحهای در جای دیگری از وبسایت خود لینک نداده باشید، خزندهها میتوانند از طریق نقشه سایت شما آن را پیدا کنند. اما این بدان معنا نیست که وجود صفحات یتیم یک مشکل قابل چشمپوشی است.
2. افت رتبه در نتایج جستجو (Poor Search Rankings)
حتی اگر صفحهای یتیم توسط خزندهها بررسی و ایندکس شود، نبود لینک داخلی به آن صفحه میتواند باعث پایین آمدن رتبهی آن در صفحات نتایج جستجو (SERPs) شده و در نتیجه، ترافیک ارگانیک وبسایت شما را تحت تاثیر قرار دهد.
دلیل این موضوع، الگوریتم گوگل به نام PageRank است. PageRank از لینکهای ورودی به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر رتبهبندی صفحات استفاده میکند. هر لینک ورودی را میتوان به مثابه رأیی به کیفیت و اعتبار آن صفحه در نظر گرفت. ارزش منتقل شده از طریق لینکها، اعتبار لینک (link equity) نامیده میشود.
ساخت لینکهای داخلی، روشی برای توزیع اعتبار لینک در سراسر وبسایت شماست. اگر صفحهای هیچ لینک داخلی ورودی نداشته باشد، هیچ اعتبار لینکی از صفحات دیگر سایت شما دریافت نخواهد کرد. در نتیجه، ممکن است در موتورهای جستجو رتبهی خوبی کسب نکند و ترافیک ارگانیک کمی – یا حتی هیچ ترافیکی – دریافت نکند.
3. تجربه کاربری ضعیف (Poor User Experience)
صفحات یتیم، بدون داشتن لینک ورودی از منوی ناوبری یا دیگر صفحات، عملا برای بازدیدکنندگان نامرئی هستند. تنها راهی که یک کاربر میتواند از یک صفحه یتیم بازدید کند، وارد کردن مستقیم آدرس اینترنتی (URL) آن است. اما کاربر نمی تواند این کار را انجام دهد، مگر اینکه بداند چنین صفحهای وجود دارد. اگر یک صفحه یتیم حاوی اطلاعاتی باشد که برای مخاطبان شما مفید است، در صورتی که عملا از دید آنها پنهان باشد، فایدهای نخواهد داشت.
رفع مشکل صفحات یتیم
برای رفع مشکل یک صفحه یتیم، به سادگی نیاز دارید تا از یک صفحهی مرتبط در وبسایت خود به آن لینک بدهید. این لینک را میتوانید در بخش منوی ناوبری نیز قرار دهید، به شرطی که مرتبط باشد. فقط مطمئن شوید که از یک صفحه یتیم دیگر به صفحهی یتیم موردنظر لینک نمیدهید.
تا زمانی که از یک جایگاه مرتبط (و البته غیر یتیم) در وبسایت خود به صفحهی یتیم لینک بدهید، این صفحه بخشی از ساختار کلی وبسایت شما شده و مشکل حل میشود. این بخش، کار سادهای است. بخش دشوارتر، پیدا کردن صفحات یتیم در وبسایت شما است.
چگونه صفحات یتیم را پیدا کنیم؟
پیدا کردن صفحات یتیم به روشهای مختلفی قابل انجام است، اما به طور کلی فرآیند دشواری است. دلیل این موضوع آن است که اگر صفحهای هیچ لینکی نداشته باشد، توسط اکثر ابزارهای سئو یا خزندهها کشف نمیشود. اگر نتوانید صفحهای را کشف کنید، نمیتوانید آن را به عنوان یک صفحه یتیم شناسایی نمایید. این یک مشکل دورانی است.
یکی از سادهترین راهها برای پیدا کردن صفحات یتیم، استفاده از ابزار Site Audit در Semrush است. این ابزار وبسایت شما را تقریباً به همان روشی که یک خزنده موتور جستجو بررسی میکند، crawl میکند. کار خود را از صفحه اصلی شما شروع کرده و از طریق هر لینک موجود در کد صفحه برای کشف صفحات جدید حرکت میکند.
سپس، در صورتی که شما یک نقشه سایت XML داشته باشید و حساب Google Analytics خود را متصل کرده باشید، Site Audit میتواند دادههای بیشتری را جمعآوری کند. این ابزار، لیست URLهای موجود در نقشه سایت را با صفحاتی که ترافیک دریافت کردهاند مقایسه میکند.
اگر هرگونه مغایرت وجود داشته باشد – به این معنی که صفحاتی در نقشه سایت ظاهر شوند اما ترافیکی دریافت نکنند یا برعکس – Site Audit آنها را به عنوان گمشده (missing) شناسایی کرده و تایید میکند که این صفحات یتیم هستند. در بخش بعدی، نحوه استفاده از این ابزار را توضیح خواهیم داد.
در منوی سمت چپ، روی “On-Page & Tech SEO” کلیک کنید. در زیر منوی “On-Page & Tech SEO”، روی “Site Audit” کلیک کنید.
دامنه وبسایت خود را وارد کرده و روی دکمه “Start Audit” کلیک کنید.
در صورتی که قبلا پروژهای برای وبسایت خود در Semrush ایجاد نکردهاید، ممکن است لازم باشد روی دکمهی “Create project” کلیک کنید تا یک پروژه جدید ایجاد کرده و سپس بررسی را اجرا نمایید.
پنجرهی site audit settings باز میشود.
روی منوی کشویی کلیک کنید و تعداد صفحات مورد نظر را انتخاب کنید. روی Start Site Audit کلیک کنید.
توجه: حسابهای رایگان میتوانند تا 100 صفحه بخزند.
اکنون، ربات بررسی سایت (Site Audit) تمام صفحات وبسایت شما را پیمایش میکند و محتوا، تصاویر و لینکها را تجزیه و تحلیل میکند.
پس از اتمام این فرآیند، گزارشی دریافت خواهید کرد. پس از تکمیل بررسی سایت، روی دامنه خود کلیک کنید تا نتایج را مشاهده نمایید.
بعد روی گزینهی issues کلیک کنید.
برای یافتن بخشهای مربوط به صفحات یتیم در گزارش بررسی سایت، عبارت “orphan” (یتیم) را در نوار جستجوی “جستجو بر اساس بررسی” (Search by check) تایپ کنید.
اولین موردی که در نتایج جستجو مشاهده خواهید کرد، صفحاتی هستند که بر اساس نقشه سایت شما به عنوان یتیم شناسایی شدهاند.
اگر وبسایت شما نقشه سایت XML ندارد، یا خزندهی Site Audit نتوانسته آن را پیدا کند، و یا میخواهید بررسی دیگری برای یافتن صفحات یتیم انجام دهید، میتوانید از دادههای Google Analytics برای این کار استفاده کنید. برای انجام این کار، نیاز به اتصال حساب Google Analytics خود به Semrush دارید.
روی دکمهی “Connect GA” یا لینک “اتصال حساب Google Analytics” کلیک کنید.
هنگامی که روی دکمهی “Connect GA” یا لینک “اتصال حساب Google Analytics” کلیک میکنید، یک پنجرهی جدید ظاهر میشود که از شما میخواهد حساب Google خود را متصل کنید تا به Semrush اجازه دسترسی به Google Analytics را بدهید.
در این پنجرهی جدید، حساب Google مرتبط با پروفایل Google Analytics وبسایتی که در حال بررسی آن هستید را انتخاب نمایید.
به پایین اسکرول کنید و روی allow کلیک کنید.
پس از اتصال حساب Google Analytics خود، به تنظیمات Site Audit باز خواهید شد. منوی مربوط به انتخاب حساب را پیدا کنید (ممکن است یک لیست کشویی نیز باشد) و حسابی را که به تازگی متصل کرده اید، انتخاب نمایید.
اکنون برای حساب Google Analytics مرتبط با این وبسایت، Profile، Property و View را از منوها انتخاب کنید.
پس از انتخاب گزینههای موردنظر، با کلیک بر روی دکمهی مربوطه، آنها را save کنید.
1. به گزارش بررسی سایت (Site Audit) در Semrush بازگردید.
2. برای بهروزرسانی نتایج، صفحه را تازه کنید.
3. بر روی تب “Issues” (مشکلات) کلیک کنید.
4. عبارت “orphan” (یتیم) را در کادر جستجوی زیر تب “Issues” تایپ کنید.
با انجام این مراحل، اکنون فقط مشکلاتی که به صفحات یتیم مرتبط هستند را مشاهده خواهید کرد.
روی عبارت “3,498 orphaned pages” (3498 صفحه یتیم) کلیک کنید. با انجام این کار، به جزئیات مربوط به صفحات یتیم کشف شده در بررسی سایت دسترسی پیدا خواهید کرد.
در این قسمت، لیستی از تمام صفحات یتیم شناسایی شده را مشاهده خواهید کرد. این صفحات با مقایسهی تعداد صفحات موجود در وبسایت شما با تعداد صفحاتی که ترافیک دریافت کردهاند بر اساس دادههای حساب Google Analytics شما، شناسایی شدهاند.
بعد از اینکه صفحات یتیم را پیدا کردید، میتوانید با اضافه کردن لینک از صفحات مرتبط یا منوی ناوبری وبسایت خود، آنها را به ساختار کلی سایتتان ادغام کنید.
روشهای دیگر برای رسیدگی به صفحات یتیم
در برخی موارد، صفحات یتیمی که کشف میکنید ممکن است نیازمند رویکرد متفاوتی باشند.
راهاندازی ریدایرکت (Redirect)
اگر صفحه یتیم یک صفحه قدیمی است که با یک صفحه جدید جایگزین شده است، باید روی آن صفحه یک ریدایرکت ۳۰۱ اعمال کنید.
ریدایرکت ۳۰۱ نشان میدهد که صفحه دیگر وجود ندارد و محتوای آن به طور دائم حذف شده یا به جای دیگری منتقل شده است. این کار هر گونه ترافیک و ربات را از صفحه یتیم به صفحه بهروزرسانیشده یا مرتبطتر هدایت میکند و باعث ایجاد یک تجربه کاربری روان و حفظ ارزش لینک (link equity) میشود.
برای مثال، اگر مهاجرت سایت انجام دادهاید اما یک URL قدیمی هنوز فعال است، URL قدیمی را به صفحه جدید ریدایرکت کنید.
تاثیر تگ نوایندکس
اگر صفحه به طور عمدی از ساختار و پیمایش وب سایت شما حذف شده است، استفاده از تگ “noindex” را در نظر بگیرید. “noindex” به قطعهای از کد HTML در صفحه شما اشاره دارد که به موتورهای جستجو میگوید تمایلی به ایندکس شدن آن ندارید.
کد به این شکل است:
<meta name=”robots” content=”noindex”>
به عنوان مثال، ممکن است از این روش برای چندین نسخه از یک صفحه فرود که برای کمپینهای تبلیغاتی مختلف ایجاد کردهاید، استفاده کنید. این صفحات برای پیمایش کاربران عادی وبسایت در نظر گرفته نشدهاند و میتوان آنها را به عنوان نسخههای تکراری سایر صفحات سایت شما در نظر گرفت.
این روش، جایگزین بهتری نسبت به “پنهان کردن” ساده صفحه با عدم لینک دادن به آن در وب سایت شما است. همانطور که قبلا گفتیم، گوگل همچنان میتواند از طریق فایل sitemap.xml شما یا هر سایت خارجی دیگری که به صفحه شما لینک میدهد، آن را crawl و ایندکس کند.
حذف صفحه
اگر صفحه یتیم هیچ ارزشی ارائه نمیدهد و با محتوای سایت شما مطابقت ندارد، بهتر است آن را حذف کنید. ابتدا مطمئن شوید که صفحه هیچ ارزش مفیدی برای سایت یا کاربران شما ندارد. به خاطر داشته باشید که اگر صفحه به سادگی قدیمی شده یا با یک صفحه جدیدتر جایگزین شده است، باید گزینه ریدایرکت ۳۰۱ که قبلا ذکر شد را در نظر بگیرید. این کار به حفظ هر بک لینکی (backlink) که به صفحه یتیم اشاره میکند کمک میکند، زیرا ارزش لینک (link equity) به صفحه مقصد ریدایرکت منتقل می شود.
چگونه صفحات یتیم را نظارت کنیم؟
باید به طور منظم وب سایت خود را برای صفحات یتیم جدید بررسی کنید.
بسیاری از فعالیتهای عادی، مانند بهروزرسانی سایت شما، راهاندازی کمپینهای تبلیغاتی جدید یا جابجایی محتوا، میتوانند به طور ناخواسته و بدون اینکه متوجه شوید، صفحات یتیم جدیدی ایجاد کنند.
این یکی از دلایلی است که «بررسی سایت» به طور پیشفرض برای بررسی مجدد منظم وبسایت تنظیم شده است.
با دنبال کردن دستورالعملهای بخش «نحوه یافتن صفحات یتیم»، گزارشی ایجاد میشود که به طور خودکار هفتهای یکبار اجرا میشود.
اما شما همچنین میتوانید برنامه زمانبندی بررسی (crawl) را سفارشی کنید.
برای انجام این کار، بر روی Site Audit در زیر بخش On Page & Tech SEO کلیک کنید.
فهرستی از وبسایتهایی که به سمراش اضافه کردهاید را مشاهده خواهید کرد. روی دامنه وبسایت موردنظر از لیست کلیک کنید.
در صفحه گزارش Site Audit، روی منوی تنظیمات کمپین (دکمه خاکستری با یک چرخدنده) کلیک کنید. در بخش Site Audit settings به پایین اسکرول کرده و روی “زمانبندی: هفتگی، هر دوشنبه” Schedule Weekly, Every Monday کلیک کنید.
حالا کادر Site Audit Settings را مشاهده میکنید. روی منوی کشویی که میگوید «هفتگی، هر دوشنبه» کلیک کنید تا یک برنامه زمانبندی جدید انتخاب کنید. میتوانید روز دیگری را برای اجرای بررسی انتخاب کنید، یک بررسی را هر روز «روزانه» اجرا کنید یا با انتخاب «یکبار» بررسی مکرر را غیرفعال کنید. در آخر روی «ذخیره» کلیک کنید.
با توجه به برنامه زمانبندی انتخابشده، سمراش اکنون به طور خودکار وبسایت شما را بررسی کرده و به دنبال صفحات یتیم میگردد. با این حال، ابزار Site Audit تنها برای یافتن صفحات یتیم کاربرد ندارد. این ابزار به شناسایی بیش از ۱۴۰ مورد دیگر از مشکلات سئو درون صفحهای و تکنیکی کمک میکند، از جمله مشکلات کد وضعیت HTTP، تگهای متا، URLهای کانونی و موارد دیگر.
نتیجهگیری
صفحات یتیم، مانند مسافران گمشده در وبسایت، میتوانند به سئوی شما آسیب برسانند و تجربه کاربری ضعیفی را برای بازدیدکنندگان ایجاد کنند.
با یافتن و اصلاح این صفحات، نه تنها به موتورهای جستجو کمک میکنید تا وبسایت شما را به طور کامل و دقیق کاوش کنند، بلکه تجربه کاربری را نیز ارتقا میدهید و در نهایت، به افزایش ترافیک ارگانیک و رتبهبندی خود در نتایج جستجو دست خواهید یافت.
همچنین شما میتوانید برای مشاوره کلیه خدمات اینستاگرام و خدمات تبلیغات گوگل ادز با مشاوران میم برندینگ با شماره تلفن 09336274505 در تماس باشید.
سوالات متداول:
صفحات یتیم میتوانند پیامدهای ناخواستهای برای سئوی وبسایت شما ایجاد کنند که در نهایت به کل ترافیک ارگانیک شما آسیب برساند. وجود صفحاتی که به راحتی قابل crawl نیستند، ممکن است منجر به عدم نمایش آنها در نتایج جستجو شود. علاوه بر این، این موضوع میتواند منجر به تجربه کاربری ضعیف شود.
بله، در برخی موارد، ایجاد و نگهداری صفحاتی خارج از ساختار عادی وبسایت شما منطقی است. برای مثال، ممکن است صفحات ویژهای داشته باشید که نمیخواهید افراد بتوانند آنها را از وبسایت عمومی شما پیدا یا به آنها دسترسی داشته باشند. این صفحات ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- صفحات فرود برای کمپینهای بازاریابی یا فروش کوتاهمدت
- صفحاتی با قابلیت دانلود که به طور انحصاری با لیست ایمیل شما به اشتراک گذاشته میشود
- صفحات ثبتنام برای رویدادهای یکبار مصرف
به خاطر داشته باشید که همچنان ممکن است از طریق کانالهای دیگر یا با تایپ مستقیم URL توسط کاربران، به این صفحات دسترسی پیدا کرد.
خیر. لینک ندادن به یک صفحه در وبسایت شما، تضمینی برای این نیست که گوگل آن صفحه را پیدا یا ایندکس نکند. این صفحه همچنان ممکن است در نقشه سایت شما ظاهر شود که به گوگل امکان یافتن و فهرستبندی آن را میدهد. اگر نمیخواهید صفحه در نتایج جستجو نمایش داده شود، به جای آن از تگ no-index استفاده کنید.
خیر. صفحات بنبست صفحاتی هستند که هیچ لینک خروجی (اعم از داخلی یا خارجی) ندارند. اما بر خلاف صفحات یتیم، آنها لینکهای ورودی دارند. با این حال، صفحات بنبست اغلب باعث ایجاد یک تجربه کاربری ضعیف میشوند و ممکن است ارزش بررسی و رسیدگی داشته باشند.
از نظر فنی، بله. شما میتوانید با دانلود دادهها از Google Analytics، Google Search Console یا فایلهای log وبسایت خود و انجام یک تحلیل دستی، صفحات یتیم را کشف کنید. این فرآیند بسته به اندازه وبسایت شما، احتمالاً دشوار و زمانبر خواهد بود.
قانون ثابتی وجود ندارد، اما اجرای ابزار Site Audit به صورت هفتگی باید اکثر مشکلات را برطرف کند. حسابرسیهای منظم بخش مهمی از استراتژی کلی سئوی شما هستند و ابزار Semrush Site Audit میتواند به شما کمک کند.
در غیر این صورت، هر زمان که تغییرات قابل توجهی در سایت خود ایجاد میکنید، مانند افزودن یا حذف صفحات، یا بازسازی وبسایت، انجام بررسی صفحات یتیم یک اقدام مفید است.